Pilates

Ce este?

Pilates este una dintre cele mai moderne si mai eficiente variante de remodelare a corpului. Acest stil de antrenament este bazat pe un sistem complet de exercitii fizice prin care se lucreaza corpul in intregime, de la musculatura cea mai profunda, pana la cea periferica, exercitii in care intervin atat mintea, cat si corpul si respiratia.

Respiratia este un element extrem de important in timpul exercitiilor, deoarece asigura oxigenarea tesuturilor, elimina tensiunea musculara si nervoasa si imbunatateste puterea de concentrare.

Beneficii

Pilates se refera la intarirea si echilibrarea muschilor din zona abdomenului, a coloanei lombare, feselor si a coapselor, pentru a crea “centrul de forta” al organismului. Se obtine un echilibru muscular, fortificand muschii slabiti si relaxand muschii contractati. Acest lucru duce la cresterea controlului, a fortei si a flexibilitatii corpului, protejand articulatiile si spatele.

Beneficii:

  • Intareste muschii pelvieni;
  • Corpul tau va fi mult mai coordonat;
  • Ajuta la prevenirea dezechilibrelor organismului;
  • Reduce presiunea din coloana vertebrala;
  • Ajuta la imbunatatirea posturii;
  • Vei invata cum sa respiri corect;
  • Muschii sunt antrenati ca un intreg, evitand suprasolicitarea unei singure parti;
  • Obtii usor un abdomen plat.

Tipuri de Pilates

Pilates Cadillac

Initial a fost gandit  drept un  program destinat imbunatatirii performantelor jucatorilor de golf, acum este extins la scara larga. Se foloseste un aparat de gimnastica numit Cadillac- permite executarea unor exercitii speciale- se lucreaza izolat,  pe anumite grupe musculare.

Winsor Pilates

Programul  propus de Mari Winsor, o profesoara de dans de la Hollywood  este unul dintre cele mai populare tipuri de Pilates. Exercitiile Winsor combina antrenamante usoare (cer o buna concentrare asupra respiratiei) , cu exercitii cardio-cu rolul de a arde cu rapid caloriile.

Stott Pilates

Acest tip de exercitii este adresat in principal coloanei, imbunatateste semnificativ postura , echilibrul si flexibilitatea. Se pune accent  tehnicile  de respiratie specifice.

Reformer Pilates

Aceste exercitii se folosesc de aparatura specializata, pentru a va ajuta sa deveniti mai puternici si mai flexibili. Aparatele opun rezistenta miscarii  si sporesc  astfel nivelul de eficacitate al antrenamentului. De regula, puteti opta pentru un astfel de antrenament la salile de fitness specializate.

Mat Pilates

Exercitiile care se folosesc de o saltea speciala sunt cunoscute sub numele de Mat Pilates.  Este unul dintre cele mai raspandite tipuri de Pilates, pus la dispozitie in marea majoritatea a centrelor de fitness.
Miscarile se realizeaza fie  intins pe spate pe  salteaua speciala, fie sprijinit pe o parte. Aceste exercitii permit utilizarea propriei greutati corporale.  Pentru a spori dificultatea exercitiului se pot adauga cateva accesorii specifice: mingea Pilates, inelul pentru tonifiere, etc.

De stiut este ca instructorul dumneavostra  de Pilates poate interveni adesea asupra programului de exercitii, pentru o mai buna personalizare a antrenamentului. Cateodata  se amesteca mai multe stiluri de Pilates.

Oricare ar fi varianta  preferata,  nu uitati ca Pilates nu este numai un antrenament extrem de la moda ci si un mod distractiv si complex de a va pastra in forma.