Cardio

Ce este?

Cardio este prescurtarea de la cardiovascular, termen care se refera la inima. Exercitiile cardiovasculare sunt exercitiile care stimuleaza frecventa batailor inimii si o mentin ridicata pentru o perioada de timp. Aceste exercitii se mai numesc si exercitii aerobice. Tipurile de exercitii fizice asociate cu antrenamentele cardiovasculare sunt: joggingul, mersul rapid pe jos, inotul fara pauze, dar si exercitii care au rolul de a mari flexibilitatea si rezistenta unei persoane.

Beneficii

Acest tip de activitate fizica ofera multiple beneficii sanatatii celor care le practica.
Iata cateva motive principale pentru a include exercitiile cardio in antrenamentul de rutina al oricarei persoane:

  • Cresc rezistenta inimii;
  • Stimuleaza metabolismul, contribuie la arderea caloriilor si ajuta la scaderea in greutate;
  • Intaresc plamanii si cresc capacitatea acestora;
  • Ajuta la reducerea stresului;
  • Cresc nivelul de energie;
  • Scad riscul aparitiei infarctului si a diabetului zaharat;
  • determina instalarea unui somn odihnitor.

Exercitii cardio

Miscarea patinatorului

Incepe din pozitie verticala, cu picioarele departate si, sarind usor pe un picior, adu-l pe celalalt in spatele lui, atingand podeaua cu varful. Pentru un efort mai mare, poti face aceeasi miscare si cu bratul drept atunci cand piciorul drept este in spate si invers. Intreg exercitiul se aseamana cu miscarea patinatorilor in viteza.

Cotul la genunchi

Stand in picioare, ridica genunchiul drept in lateral si atinge-l cu cotul, repetand miscarea de 10 ori, apoi executa acelasi exercitiu si pentru partea stanga. Iata o miscare cat se poate de simpla care te va usura de multe calorii!

Sarituri

Stai dreapta, cu picioarele apropiate si bratele pe langa corp. Sari, indepartand picioarele si aducand bratele deasupra capului sau desenand cu ele in aer cercuri imaginare. Repeta miscarea pana cand obosesti.

Saritura cu coarda…imaginara

Stai in pozitie verticala, picioarele apropiate si bratele apropiate de corp. Imagineaza-ti ca ai o coarda imaginara si sari, pastrand picioarele apropiate si executand miscari circulare cu bratele.

Cataratul pe munte

Incepe exercitiul dintr-o pozitie de flotare, sprininindu-te in palme si degetele de la picioare. Adu genunchiul drept aproape de piept, apoi sari si schimba pozitiile picioarelor intre ele. Executa acest exercitiu timp de 1 minut, apoi odihneste-te.

Urcatul scarilor

Folosindu-te de doar o treapta sau o platforma inalta cat o treapta, urca un picior pe treapta, apoi si pe celalat, apoi coboara si repeta miscarea, alternand ordinea picioarelor. Ai grija sa nu te impiedici! Pentru un grad de dificultate mai mare, poti tine in maini o pereche de gantere de 1 – 2 kg.